perjantai 16. tammikuuta 2015

Muumilaakson 100 ja 1 tarinaa

Muumilaakson tarinoita. Mikä mainio lastenohjelma, sopii koko perheelle! Tarinat ovat rauhallisia ja ne ovat olleet monelle minun sukupolven edustajalle ensimmäinen askel Tove Janssonin iki-ihaniin muumeihin. Kaiken kaikkiaanhan Muumilaakson tarinoita on tehty peräti 104 jaksoa, joista Suomessa ollaan nähty 101. Tästä voidaan yksinkertaisella päässälaskulla todeta, että Yle on sensuroinut neljä jaksoa.

Hetkonen. Neljä?! Mitä ihmeen pelleilyä tämä on? Iät ja ajathan se on ollut tiedossa, että Muumeja ollaan sensuroitu vain nel...nee-eeeh...hmph... luku joka on ennen nelosta.

En ymmärrä. Miksi minä haluan sanoa neljä, vaikka ohjelmalistoissa selkeästi lukee 101?

Ylidramaattisuus hiiteen (kuten velvollisuudetkin). Toisin kuin ennen vanhaan, tarkkaan ottaen vuodesta 2011, Muumilaakson tarinoita ollaan nähty 101 jakson sijasta täydet 100 jaksoa. Kaikissa televisio-ohjelmistossa, mitä olen selaillut, jopa Yle Areena, väittävät, että Muumeja nähdään 101 kappaletta. Näin ei kuitenkaan ole. Salamyhkäisesti, täysin tavallisten katsojien tajuamatta, loikkaamme jaksosta 38 suoraan 40:een.

Jakso 39. tunnetaan nimellä Rosvoja Muumilaaksossa. Siinä Poliisimestari saa tietää, että Muumilaakson poliisilaitos lakkautetaan vähäisen rikollisuuden vuoksi. Tämä saa Poliisimestarin masentumaan ja lapset huolestumaan asiasta. Nuuskamuikkusen ideasta Muumilaaksosta tehdään varkaiden pesä ja kaikki Muumitalon asukkaat sekä vakiovieraat ovat lopulta hukanneet jotain heille tärkeää. Poliisille tämä tietää töitä ja hän alkaa tutkimaan asiaa. Viimein selviää, että varas on näkymätön. Tästä Poliisimestari päättelee, että Noita olisi varas. Tutkiessaan Noidan mökkiä, lapset ilmoittavat Poliisimestarille löytäneensä rosvon piilopaikan ja he menevät vangitsemaan hänet. Pidätys suoriutuu vaivatta ja Poliisimestari saa pitää virkansa Muumilaaksossa mahdollisten rikostovereiden varalta.

No huh huh! Tuon synopsiksen perusteellahan tämä jakso vaikuttaa erittäin, siis aivan hirvittävän tavanomaiselta muumi-jaksolta. Älkää siis käsittäkö asiaani väärin. Tämä on hyvä jakso. Tapio Hämäläisen ääninäyttelytyö Poliisimestarina on fantastinen, verrattuna ainakin ruotsin ja englannin ääninäyttelijätöihin. Animaatiokin on hyvää. Kaikki tässä on hyvää! Edellä puhuttulla tavanomaisuudella tarkoitin jakson rauhallisuutta. Miksi tämä sitten on poistettu esityslistasta?

Olin sen verta nuuskiva tämän asian suhteen, että laitoin Ylen ohjelmapalautteeseen kysymyksen tästä asiasta jo viime vuoden puolella, kun kirjoitushetkellä viimeisin uusintanakierros Muumilaakson tarinoita esitettiin, vastauksena oli tämä:

Hei, 
Kiitos yhteydenotosta. 

(*) on viime keväänä kommentoinut Tv2:n lähettämättäjättämispäätöstä näin: 

"Tämän esittämisestä tuli aikanaan niin paljon kielteistä palautetta kanavalle pienten lasten vanhemmilta (liian pelottava ja ahdistava), että tätä jaksoa on sen jälkeen päätetty olla esittämättä. Olen uusinut tuon olla esittämättä-päätöksen vuonna 2012.
Nyt kun aikaa on taas kulunut pari vuotta tuosta viimeisestä päätöksestä (olla esittämättä) ehdotan, että teemme uuden linjauksen sen osalta (esittää tai olla esittämättä)." 

Ystävällisin terveisin, Yle Asiakaspalvelu

-
(*)Kyseessä on Ylen henkilökuntaan kuuluva henkilö. Hyvien tapojen mukaisesti olen kopeloinut viestiä sen verta, että hänen nimeä ei näy.
-

Huomiona vielä, että lähetin kysymykseni heille ennen kuin kyseinen jakso olisi näkynyt näköradiosta (9.9.2014). Tarkistin jakson näkyvyyden tuolloin, kun oltiin jo osassa 42 ja kuinka ollakaan, 39 uupui jälleen kerran.

En halua parjata Yleä liiallisuuksiin asti, mutta olen edelleenkin pettynyt "liian pelottava ja ahdistava" selitykseen. Kukaan, joka on katsonut koko sarjan ensimmäisen kerran, ei tulisi heti ensimmäisenä sanomaan "se polliisi juttu oli nii kauhia episodi etten saanut nukuttua viikkoon." Kaikki, jotka taas ovat katsoneet sarjaa, tietävät kyllä, mitkä jaksot moisen tuomion ansaitsevat.

Olen keskustellut tästä tarinasta muumeista pitävien kavereitteni kanssa ja he ovat olleet ihmeissään moisesta. Pikaisella päättelyllä saimme kalastettua luola-kohtauksen olevan hieman jännittävä taustamusiikin johdosta. Toki yksi kaveri myönsi sen kohdan olleen hänelle lapsena jokseenkin pelottava, mutta se ei vedä vertoja muihin jaksoihin, joita niin kultaisesti muistellaan niiden tuomista traumoista.

Haluaisin vetää vähän humoristisemman analyysin Rosvoja Muumilaaksossa-jakson "pelottavuudesta ja ahdistavuudesta", mutta se saa jäädä seuraavaan kertaan.

Mutta yksi kysymys vielä näin loppuun: miksi tästä ei ole noussut mitenkään suurta haloota?

Oma käsitykseni on ainakin se, että tämä jakso toimii täysin itsenäisenä. Sille ei ole mitään taustaa, siinä ei viitata mihinkään aikaisempaan osaan eikä siitä mainita ollenkaan tulevissa jaksoissa. Jos tämä olisi ollut joku tärkeä elementti, kuten Hauska syntymäpäivälahja-jaksossa Muumimamman näköiskukka-asetelma, homma olisi herättänyt varmasti enemmän huomiota ja huonolla tuurilla päässyt jopa Iltalehtisanomaan.

Jospa Yle jossain vaiheessa näyttäisi jälleen kerran muumit kokonaisuudessaan. Juhlittiinhan Tove Janssonia viime vuonna aika ylevästi.


3 kommenttia :

  1. Kiitos aivan mahtavasta blogista, jonka olet luonut! Löysin tämän vastikään ja olen nauttinut suunnattomasti ainakin niistä parista tekstistä joita olen lukenut.

    Rosvoja Muumilaaksossa on yksi henkilökahtaisista suosikeistani, mitä tulee muumi sarjan jaksoihin (johtuen varmaan Nuuskamuikkusen reaktioista kun Pikku Myy haluaa alkaa hellustamaan). Aloin itsekin miettiä vastausta esittämääsi kysymykseen: miksi tästä ei noussut haloota?

    Mainitsit, että tämä jakso on pääosin irtonainen muista jaksoista, mutta mieleeni tuli heti jakso "Vedenneito", jonka alussa Myy ja Nipsu käyvät kutakuinkin seuraavanlaisen sananvaihdon:
    Nipsu: Jonain päivänä sinäkin rakastut.
    Myy: Hmm, en ihan pian. Sopivaa kohdetta ei ole helppo löytää. Niiskua kiinnostaa vain keksinnöt ja Hemuli on ihan liian vanha. Poliisimestari menettelisi, mutta hän on pihkassa Mymmeliin, Nuuskamuikkunen ei pölise liikoja, mutta hän ei suostu.

    Kyllähän tämä keskustelu toimii yksinäänkin, mutta se avautuu täysin eri tavalla, kun tietää mitä mainitussa rosvojaksossa on tapahtunut. Tämä voi olla ohut linkki, mutta itse näkisin tässä yhteneväisyyttä näiden kahden jakson välillä. :)

    Mutta se miksi sitten haloota ei syntynyt? Mietin omalla kohdallani tätä ja ymmärsin, että ainakaan itse en ole koskaan huomannut, että tätä jaksoa ei esitetty tv:stä. Kun Muumilaakson tarinoita esitettiin ensimmäisen kerran, perheeni (ja kuulemani mukaan monet muutkin perheet) nauhoittivat kaikki jaksot VHS-kaseteille, jonka jälkeen uusia esityskierroksia tuli seurattua lähinnä sattumalta - ei ollut enää syytä, kun jaksoja pystyi katsomaan milloin vain. Ja valikoiman kasvaessa vuosien varrella (DVD ja netti) tarve seurata sarjaa tv:stä vain pieneni. Ehkä moni ei yksinkertaisesti huomannut että jakso jäi välistä tai ei vain välittänyt, sillä se löytyi joka tapauksessa omasta videokirjastosta kotihyllyltä?

    Kiitokset vielä blogistasi - jatkan lukemista ja odotan innolla millaisia huomioita ja mielipiteitä sinulta löytyy koskien yhtä ihanimmista sarjoista mitä on tehty.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vedenneito on yksi niistä jaksoista joita ei ole tullut hirveän monesti katsottua, johtuen osin siitä, että kyseistä jaksoa ei ollut meillä nauhalla =D Sananvaihdos todellakin tekee viittauksen, mutta se on tosissaan niin ohuen ohut, että se jää helposti unehduksiin, toisin kuin esim. kyseisessä jaksossa ollut viittaus edelliseen jaksoon, kun Nipsu menee etsimään sitä kultahiekkaa yläjuoksulta.

      Mutta joo, mielipiteesi kuulostaa todennäköisemmältä vaihtoehdolta kuin meikäläisen. Minun mielipide on hyvinkin ylianalysoitu pelkästään tarinan kulun eikä esitysten ja niiden talteenoton suhteen.

      Poista
    2. Tällä jaksolla on itse asiassa toinenkin kytkös Muumilaakson tarinoiden pidempään juonelliseen jatkumoon, nimittäin Mymmelin hahmon osalta. Tämä on ensinnäkin Mymmelin näyttävä (?) paluu sarjaan sen jälkeen kun hän on ollut salaperäisesti poissa yli 30 peräkkäisen jakson ajan (lähemmäs puolet koko alkuperäisen sarja kestosta). Lisäksi tämä on ensimmäinen jakso, josta ilmenee, että Mymmeli ja Poliisimestari ovat rakastavaisia (Poliisimestarin ihastus Mymmeliin tuli ilmi jo jaksossa "Pikkuruiset vieraat", mutta silloin jäi täysin avoimeksi, onko tunne molemminpuolinen; jaksossa "Taikurin taika" he seisoivat vierekkäin Muumien pihajuhlissa, mutta sehän ei todista mitään; tämä jakso alkaa yllättäen kohtauksella, jossa he kulkevat romanttisesti käsikkäin, ja sen jälkeen asiasta ei pitäisi olla enää mitään epäselvää). Lisäksi tämä on ensimmäinen jakso, jossa nähdään Mymmelin talo. Niille lapsille, jotka eivät näe tätä jaksoa, Mymmelin ja Poliisimestarin suhde paljastuu vasta jaksossa "Vedenneito" ja Mymmelin talon he näkevät vasta jaksossa "Naamiaiset".

      Poista