torstai 26. maaliskuuta 2015

Nipsu apumiehenä

Nipsu on kyllä tavattoman ällistyttävä rakentaja, kun ei saa edes
yhtä naulaa laskeutumaan lyötyään siihen seitsemän kertaa.

Synopsis

Pappa ja Muumi ovat korjaamassa kattoa, mutta Pappa liukastuu katolta alas kesken työn. Kaikkien yllätykseksi Nipsu ryhtyy korjaustöihin ja saa katon hoidettua kuntoon. Palkintona ollut kakku ja Papan viisaus työnteosta sytyttävät Nipsun ryhtymään apumieheksi ruokapalkalla. Avustettuaan huonolla menestyksellä Mammaa ja Nuuskamuikkusta Nipsu pääsee vahtimaan Viljonkan lapsia. Suolaiset keksit ovat huono palkka, vaikka Nipsu saisi syödä niitä niin paljon kuin haluaa ja Nipsu päästää Myyn pitämään huolta lapsista, jotka ovat piirtelemässä. Myy antaa lyhyen opetuksen vapaasta piirrustelusta ennen kuin hän menee heidän kanssa ulos ja ryhtyy Muumin ja Niiskuneidin kanssa yhdessä vahtimaan heitä. He hukkaavat heidät hetkeksi, mutta löytävät heidät rannalta veneen luota. Muumipeikko kyyditsee heitä veneellä, mutta sattuu törmäämään laituriin niin, että vene kaatuu ja lapset joutuvat merihätään. Nipsu saapuu paikalle, kun oli yrittänyt siivota Viljonkan lasten töherryksiä ateljeehuoneessa, mutta hänestä ei ole taaskaan apua. Lopulta paikalle saapuu Nuuskamuikkunen joka pelastaa päivän. Pelastuksen jälkeen kaikki ovat syömässä Nuuskamuikkusen vihannessoppaa, mutta silloin saapuu Viljonkka, joka ei oikein arvosta keittoa ja ilmoittaa Nipsulle, ettei ota häntä milloinkaan lastenvahdiksi. Viljonkan lapset toki kerkesivät kiittää ennen kuin he lähtivät. Nipsu tajuaa, että hänellä jäi siivous kesken ja hän päättää lopettaa koko apumiesurakan.

---

Nipsu on jokseenkin pelottavan näköinen tässä kuvassa...

Olen useimmissa arvosteluissa maininnut, kuinka hyviä Janssoneiden tekemät muumisarjakuvat ovat. Voin sen verta kehua tätä jaksoa, että Nipsun koheltelut ovat lähes tulkoon kuin sarjakuvista. Tämä toteutuu poikkeuksellisen tyydyttävästi, varsinkin kun Nipsu yrittää lähteä ateljeesta pois, mutta epäonnistuu siinä. Muistan peräti tirskuneen kyseiselle kohtaukselle pikku koltiaisena.

Eikö teistäkin nämä lapset vaihda istuinpaikkoja tässä?

Koheltelusta huolimatta Nipsun lyhytaikainen ura apumiehenä on rehellisesti sanottuna mitäänsanomaton. Tästä huolimatta tämänkertainen jakso nostattaa taas ristiriidan ensimmäiseen tuotantokauden tarinoihin. Kyseessähän on Muumitalon lasten suhde Viljonkan lapsiin. Kun Mamma on kyselemässä heitä lapsilikoiksi, niin he ovat jostain selittämättömästä syystä vaivautuneita ja Myy peräti ilmoittaa inhoavansa heitä. Mitä ihmettä heidän välillään tapahtunut, kun he olivat suhteellisen hyvissä väleissä rakentamassa hiekkalinnaa jaksossa Hiekkaveistoksia? Huonon käsikirjoituksen ansiosta me emme saa vastausta tähän, sillä myöhemmin me näemmekin kaikkien lasten olevan kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Ainakin tässä sarjassa piirtäjät vielä osaavat
tehdä pirun hyvän näköistä ruokaa.

On valitettavaa, että tästä episodista ei oikein muuta sanotuksi saa. Toki mehän voitaisiin kauhistella Viljonkan lapsia, kun he eivät vaikuta syövän lainkaan terveellisesti sekä heidän henkistä rakennetta, kun he noin vaan yli paperin piirtävät vain ja ainoastaan kalan, kukan ja veneen. Kiintoisia obsessioita heillä, mutta mitä voikaan odottaa niin aikataulutetusta ja "täydellisestä" lapsuudesta? Toisaalta tämä Nuuskamuikkusen väite heidän onnellisimmasta päivästä on, kuten me tiedämme, ihan täyttä hevonpaskaa. Yksimielisesti voimme pitää Tiukka naapuri -tarinan menoa kyllä paljon, paljon onnellisempana.

Ja näin saatiin viimeinen naula lyötyä tähän arvosteluun.

...heko heko...

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti