sunnuntai 31. toukokuuta 2015

Koulu kutsuu

Miksi he nauttivat aamiaista olohuoneessa?
Ja mikä Nipsua vaivaa?
Synopsis

Aamulla Myy, Niiskuneiti ja Nipsu tulevat alakertaan ja näkevät siellä vieraan miehen. Papan maatessa sohvalla he luulevat miehen olevan murtovaras, joka on tyrmännyt Papan. Tilanne rauhoittuu, kun Pappa herää ja alas kivunnut Muumi kertoo miehen olevan Papan ystävä. Mies esittäytyy olevansa Hömelö.

Aamukahvilla Hömelö ja Pappa kertovat taustatarinaansa ja he tekevät pienen kepposen antamalla lapsille vieteriukon lahjaksi. Selviää, että kaksikko on ollut varsin rasavillejä koulussa ja heidän muistellessa sitä he keksivät käydä siellä vierasilla. He menevät heidän vanhaa kulkureittiään pitkin koululle ja kiipeävät puuhuun muistelemaan menneitä. Koulun rehtori saapuu paikalle ja hän vaikuttaa siltä, että hän pitäisi heitä edelleen koululaisina. Hän määrää heidät siivoamaan ja silloin heidän perässä olleet lapset eli Muumi, Niiskuneiti, Myy ja Nipsu paljastautuvat, sillä he seurasivat heitä salaa kouluun. Rehtori luulee heitä kaikkia sukulaisiksi. Hän kutsuu heidät joka vuotiseen tähtijuhlaan ja johdattaa heidät pukuhuoneeseen, missä he alkavat valkkaamaan itselleen pukua ja tapaavat paikallisen sakin johtajan, Vertin.

Kesken siivoilun Pappa ja Hömelö menevät rehtorin huoneeseen, sillä he näkivät Vertin menevän sinne. He päättävät pitää kisan siitä, kuka tekee paremman jekun rehtorille. Vertti jättää kissan rehtorin päähinelaatikkoon.

Juhlissa Vertin pila menee pieleen, sillä kissaa ei ole rehtorin päässä vaan Nipsun. Kipinä sattuu laskeutumaan kissaan ja se alkaa raapimaan Nipsun kasvoja. Välikohtauksen jälkeen rehtori on sytyttämässä kokkoa, mutta soihtu yllättäen sammuu. Rehtori vilkaisee soihtuun ja saa ilotulituksen naamalleensa. Kaksikko on ensin innoissaan jekusta, mutta tilanne menee vakavaksi, kun rehtori ei nousekaan ylös. Hän kertoo heikolla äänellä haluavansa nähdä erään kuvan ennen kuolemaansa. Kaksikko ryntää sisään ja löytää kirjahyllystä kaksi kuvaa, jotka he tunnistavat omiksi piiroksikseen rehtorista. Rehtori kuitenkin on tullut heidän perässään ja ilmoittaa nauraen naruttaneensa vaihteeksi heitä ja sanoi kyllä tunnistaneensa heidän olevan aikuisia. Ja niin juhla saa jatkua.

---

Miksi Muumipeikko on niin tietävinään
tämänkertaisesta kertakäyttöhahmosta kaiken?
(Tämä kysymys ärsyttää ainakin minua ihan suunnattomasti)

Voi tätä ironian määrää! Juuri kun valmistun, niin minun eteen paiskataan koulujakso!

Kaupan päälle vielä Papan kauhukuva toteutui, sillä tämänkertainen jakson ensimmäinen kuva jo kajahtaa silmille huonossa laadussaan kuin leijonaa karkuun juokseva pahkasika. Oikeastaan koko ensimmäinen kohtaus on äärimmäisen laiskasti toteutettua tavaraa. Suurimpana kysymyksenä tästä kohtauksesta nousee Muumipeikon "tärkeydestä", kun muiden piti hänet varta vasten kutsua alas ja määrätä hakemaan poliisi. Totta kai porukat voivat olla paniikissa, mutta Muumin kutsuminen kutsumaan poliisi on vain...jotain... täysin käsittämätöntä, kun he olisivat voineet tehdä sen ihan itse.

Mikä Hömelön silmää vaivaa?

Jos nyt jotkut olivat itkeä uliseet Bernando da Pinchin maamerilentokoneesta niin tämä jakso pistää koko muumikaanonin täysin ikkunasta pihalle. Hömelön ja Papan historiikki on kyllä sellaista soopaa, että sille ei löydä minkäänlaista lokeroa.

Ensin olisi toki Papan muistelmat, joissa jäimme siihen missä hän tapaa Mamman. Käykö sitten niin, että Itsevaltias määrää Papan menevän Muumilaakson lähettyville olevaan kouluun? Jos näin on niin täytyy sanoa, että Pappa on kyllä reilusti yli-ikäinen moisiin temppuihin, kuin tässä jaksossa annetaan ymmärtää. Ainoa mahdollisuus olisi, että hän olisi käynyt koulua orpokotiajoilla, mutta luulisi hänen kyllä kertoneen muistelmissaan moisen ajankohdan, kun hänellä kerran on ollut noin hyvä ystävä.

Lisäksi emme pääse täyteen varmuuteen siitä, tunteeko Mamma edes Hömelöä? Muumi kyllä näytetään tuntevan hänet melkein kuin hän olisi vakiovieras Muumitalossa, mikä sinällään on niin typerää kuin olla ja voi, mutta Mammasta jää nyrkin mentävä kysymysmerkki.

Epäsosiaalinen vai muuten vajaa?

Hömelö itsessäänkin on minusta vähän huolestuttava hahmo. Jos kuuntelette hänen dialogiaan niin hänhän rykii lähes jokaisessa lauseessaan. Tokihan se antaa vähän erillaisempaa kuvaa, mutta Ilkka Merivaaran ääni ei kyllä mitenkään muuten eroa oikein mitenkään muista vierasrooleistaan, mikä toki on vähän sääli. Itse toki olen mennyt aivoituksissa niinkin syvälliseksi, että liekkö Hömelöllä jonkin tasoinen riippuvuus johonkin poltettavaan nautintoaineeseen jatkuvan ryinnän takia. Lisäaineistoksi väitteelle voisi lisätä sen, kun hän on Papan kanssa kasvokkain, hän ei edes katso Pappaa silmiin.

Tämän kertainen episodi on sinällään erikoinen, että se pistää ihan rankkitynnyrikaupalla kysymyksiä ilmaan vastaamatta yhteenkään. Yksi suurimmista näistä on, että mitä ihmeen rotua tämä koulun rehtori on? Kuuluuko hän tähän omituiseen muumihemuli-ihmishybridiin, kuten sheikin päävaimo? Kuten sanoin, minulta ei kyllä tähän löydy vastausta, mutta on kuitenkin suhteellisen outoa nähdä jokin ei niin muumimainen hahmo puheroolissa. Tätä ennen väkijoukoissa on ollut läjäpäin näitä ei-muumimaisia sivuhahmoja, joita ei olla sitten nähty sen yhden kuvakulman jälkeen ollenkaan. Viimeisin tällainen outous onkin ollut ihan viime jaksossa näkynyt puku päällä, kahdella jalalla ollut koira.

Muumi-ihminen? Ihmishemuli? Vaiko ihan Mitaes Vittuouos?

Yksi iso ja varsin selkeä asia vielä nousee vastaan: tämä on taas paluu siihen mitäänsanomattomaan Boken Nikki -tarjontaan. Jostain kumman syystä en ole lainkaan järkyttynyt tästä, vaikka edellinen jakso oli tavattoman hyvä. Kai tämän jakson unohdettavuusarvo on vain niin korkea, että en löydä intoa ylidramatisoida asiaa. Animaatio on helvetin laiskaa ja huonosti piirrettyä. Samat arvot lankeaa myös taustakuviinkin. Tarinaltaan tämä on maustamaton soppa, jossa jopa satsumat ovat jääneet raaoiksi pottujen lisäksi, vaikka seosta onkin keitetty. Unohdukseen tämä vain lankeaa portaat alas rymisten. Tätä jaksoa ei mitenkään pysty sanomaan paskaksi sen panostuksen puutteen vuoksi. Olkoot se siis oksennusta.

Miksen osannut tulkita Pappaa, jotta olisin voinut
jättää tämän jakson katsomatta?

3 kommenttia :

  1. Ha ha ha! Näitä siun kommentejasi toisesta Muumi kaudesta on hauskaa lukea kyllä. :D

    Voisin tässä sammalla kyllä lähes kokonaan käydä koko sarjan epäkohtia, mutta keskityn tähän jaksoon lähinä.

    Lapsena kyllä itsekin mietin, miten Pappa on koulua käynyt kun hän oli orpokodissa ja sitten loppulta asui yksin (samaa epäselkoa liityy Jenni-tädin luona asumiseen, mutta en mene siihen nyt) Mamman kanssa. Melkein ainoa vaihtoehto olisi, että kun Pappa ja Mamma lapsena olivat tavaneet, niin Pappa olisi lähtenyt seikailemaan muutamaksi vuodeksi ja päätyi jotekin kouluun jossa tapasi Hömelön. Tämä olkoon kuitenkin vain Muumi teoria.

    Tähän se, että vain Muumipeikko tietää kuka Hömelö on niin siihen keksin vain sen, että kun Hömelö tuli heille ilalla (Pappahan sanoo; "Hän tuli eilen ilalla yllätäen tapaamaan minua"), niin Muumipeikko oli ainoa joka oli hereillä.

    Epäkohta on myös se, että koristelautanen mitä Hömelö katsoo on sama, minkä esi-isä hajotti Aikakone jaksossa. Tapatuuko tämä ennen sitä, liimasiko Pappa ne vai kenties AIKAPARADOKSI?!

    Tässä myös näkyy 1 Japani vaikute. Kun koulu juhlissa on kokko ulkona, niin tämä menetelmä on japanissa koulun festativaaleilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti aikakoneen aiheuttama aikaparadoksi kyseessä lautasen osalta. Koulua Muumipappa on voinut joutua käymään Mamman tavattuaan, vielä asuessaan vanhassa talossaan, tai sitten Muumilaaksoon muutettuaan. Ehkä koulu onkin enemmän amis-tyyppinen tai lukiota vastaava, mistä näitä tietää, kun Papan nuoruudesssa tuskin oli koulua joka kylässä.
      Muumipeikko tosiaan luultavasti tapasi Hömelön juuri illalla, jolloin Myy, Nipsu ja Niiskuneiti olivat jo nukkumassa. Blogistilta taas oli jäänyt huomaamatta Mamman toteamus "Siitä on tavattoman pitkä aika, kun näimme sinut viimeksi".
      Mitä tulee Hömelön ääneen ja puhetapaan, niin hahmohan on todennäköisesti otettu sarjakuvien Vinssi-nimisestä hahmosta, joka polttaa tupakkaa. Itse taas tiedän kotikuntannastani miehen, joka aina ikään kuin yskäisee kesken puheensa tyyliin "Sehän on (kröhöm) tää nettiasioista vastaava ollut sairaslomalla".

      Poista
  2. Koko nuori muumipappa on kirjassa niin kypsän oloinen hahmo, ettei tätä jaksoa voi käsittää?

    VastaaPoista