perjantai 11. marraskuuta 2016

10 faktaa Muumilaakson tarinoista osa 3

1) Eläintarhan tiikerit kutsuvat Japanissa toisiaan nimikkeillä Honey ja Darling.

2) Ensimmäisessä jaksossa Myy ei valita Muumin innokkuutta keväästä vaan kertoo nähneensä unta asuneensa vesimelonissa. Enteilyä Jättikurpitsa-jaksoon? Japanissa muumit tarjoilevat kakkua keksien sijasta.

3) Muumi myös muistuttaa Myytä saman keskustelun aikana, että hän vietti talven heillä, koska Mymmeli oli mennyt äidin luo rauhoittumaan Myyn takia.

4) Rannalta löytynyt hylky -jaksossa Pikku Myyn hanskat puuttuvat suurimman osan jaksoa Japanissa. Länsimaisessa laitoksessa hanskojen puute on korjailtu muutamissa tapauksissa.

Myyllä ei ole tällä kertaa mitään salattavaa.
5) Tanoshii Muumin Ikkan jaksoista 32 eivät suoraan perustu muumikirjoihin tai sarjakuviin.

6) Boken Nikkin jaksoista 14 eli yli puolet eivät perustu kirjoihin tai sarjakuviin.

7) Sininuttuisen, oranssitukkainen ja punaista lakkia pitävä (mahdollisesti) naispuolisen Muumilaakson asukkaalla on toisinaan silmälasit päässä. Ja kerran häntä!

Häntä nähdään tällä hahmolla Jättikurpitsassa.
8) Kiiltopään alkuperäinen nimi on Rappu.

9) Joulu on ovella -jakson käsikirjoitusta jouduttiin muokkaamaan kolmeen kertaan.

10) Tanoshii Muumin Ikkan käsikirjoittaja Akira Miyazaki sekä ohjaaja Hiroshi Saito ovat tehneet myös Makiba no shojo Katri -nimisen animen, joka perustuu Auli Nuolivaaran (1883-1972) romaaniin Paimen, piika ja emäntä (1936). Miyazaki on ollut myös käsikirjoittamassa Alfred J. Kwakin jaksoja.

8 kommenttia :

  1. Sininuttuinen tyyppi on nainen, koska Vedenneito-jaksossa näemme hänet muiden Muumilaakson naisten kanssa.

    Myy taisi unohtaa laittaa hanskat tuossa kolmosjaksossa :D.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tarkennuksesta. Vedenneito kuuluukin harvoihin nähtyihin jaksoihin niin ei sitä aina muista mistä kaikista jaksoista tarkistaa asiat.

      Poista
  2. Olen jo pitkään epäillyt, että jakso "Rannalta löytynyt hylky" on alkujaan tehty ihan ensimmäisenä eli se olisi ollut sarjan pilottijakso. Hahmojen animointi on siinä vähän kömpelömpää kuin muissa varhaisissa jaksoissa ja juoni ikään kuin esittelee kaikki päähahmot. Tuo Myyn hanskojen puuttuminen sopisi hyvin tähän: animaattorit ovat jälkeenpäin saaneet asiasta palautetta (Lars Janssonilta?) ja se on sitten jossain jälkituotannossa korjattu vieraskielisiin dubbeihin eikä Myyn paljaskätisyyttä ei enää esiinny muissa jaksoissa.

    Sinänsä vähän outoa, että Myy käyttää hanskoja jopa nukkuessaan ja uidessaan. Eipä hän kyllä ikinä riisu kenkiäkään tai edes ota rusettia pois kaulasta. (Poikkeuksena on tosin sen Bōken Nikkiin kuuluvan syntymäpäiväjakson alkukohtaus, mutta sitähän ei lasketa)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi toki olla että kyseinen jakso on ehkäpä piiretty ensimmäisenä. Tosin eräässä muumidokkarissa näytetään lyhyt kuvaus, kun Tove kävi Japanissa paikan päällä katsomassa millainen Tanoshii Moomin Ikka on. Kuvassa nähdään pienestä telkkarin ruudusta, että Tove ja muutama muu henkilö ovat selkeästi katsomassa läpi muumien ensimmäistä jaksoa.

      Poista
    2. Hei! Mikä mahtaa olla tämä "eräs Muumi-dokkari"? Olisi kiva nähdä.
      Juuri hiljattain käännätin Googlella erästä japanilaista Muumi-aiheista lehtijuttua, jossa näkyi tosiaan kuvia ensimmäisestä jaksosta ja sanottiin Toven katselleen niitä. Juttu julkaistiin Japanissa ennen sarjan alkua, ja tämä oli tietääkseni Toven toinen Japanin-matka.

      Poista
    3. Tarkistin asian. "Eräs muumidokkari" on ilmeisesti nimeltään Muumimuistot (korjaa, jos olen väärässä, jos nyt edes päivität blogiasi). Tove kävi Japanissa 2 kertaa. Vuonna 1989 hän kävi katsomassa näytevideon, josta totesi "Nehän elävät". Toisen kerran hän kävi Japanissa maaliskuussa 1990, jolloin hän ilmeisesti katsoi mm. trailerin Muumilaakson tarinoita -sarjaan. Muumimuistot-dokumentin video on siis melko varmasti maaliskuulta 1990, koska videolla näkyy sarjan ensimmäisen osan esityspäivämäärä, 12.4. Japanilainen lehtijuttu myös näyttää kuvia trailerista, jonka Tove näki, ja kuvat vastaavat sitä, mitä dokumentissakin näemme. Mielenkiintoista on, että Dennis Livson kertoo Toven nähneen ensimmäisellä Japanin-matkallaan "ensimmäiset kolme minuuttia". Tuskin kuitenkaan ensimmäisen jakson ensimmäistä 3 minuuttia, jossa kaikki nukkuvat. Toivoisin faktoihisi jonkinlaisia lähteitä, jottei itse tarvitsisi juosta niitä etsimässä. Tämä sillä oletuksella, että edelleen blogiasi päivität.

      Poista
  3. Mä käsitin että Mymmeli meni äitinsä luo koska se on voinut huonosti, kuten jaksossa 6 Mymmelin kirjeessä hän kirjoitti että palaa takaisin Muumilaakson sillä hänen äitinsä voi taas paremmin.
    Pikakatoin noi jaksot et on voinu jäädä jotain huomaamatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuli katsottua kyseinen pätkä uudestaan ja loppuosa oli itse keksimä. Mahdollisesti suomen kielinen dialogi tunki päähäni sekoittavia ajatuksiaan, kun Mamma sanoi Pikkuruiset vieraat -jaksossa suurinpiirtein näin: "Mymmeli palaa, hän sanoo jaksavansa taas Pikku Myytä".

      Poista