sunnuntai 10. joulukuuta 2023

Muumilaakso vuodelta 1973, luukku 10


Lumisateen ollessa tämän jakson iso juttu, minulla oli kauniina ajatuksena laittaa tähän pieni kerronta miten tämä joulukalenteri periaatteessa toimi. Ennen kuin muumit ilmestyivät ruutuun, niin nähtiin ensin alkujuonto, joka erosi tuon ajan perinteisestä ohjelmajuonnosta. Erona oli lyhyt alkuintro, jossa oli lyhyt zoomaus kohti TV1:n tunnusta ja jonkinlaista tekstiä päin, jossa ainakin komeili sana "joulukalenteri." Juontaja höpisi jotain puolityhjänpäiväistä, ihmetteli joulukalenterin kuvitusta, joka todennäköisesti oli Markus Majaluoman piirustama, ja avasi niiden luukkuja päivämäärien mukaan. Mitä kuvasta muistan, siellä oli sivuvaunullisen moottoripyörän kanssa oleva Joulupukki, jota kuvausryhmä oli kuvailemassa kadulla, jossa oli vaikka minkälaista porukkaa.


Mutta tämä olisi pitänyt kirjata jo kaksi luukkua sitten, sillä omat muistikammat olivat, että seuraava olisi ollut nyt tässä jaksossa, mutta tämän aamuinen muistelu pisti kapuloita rattaisiin. Mutta kasetilla ollut ainokainen alkupätkä oli ja meni kahdeksannessa osassa, mutta kuvaillaanpa sitä tekstimuodossa kuvan puitteissa: Juontaja alussa kertoili, miten pitkä maa Suomi on, kun pohjoisessa on paljon lunta ja kunnon talvi, kun taas etelässä on pimeää ja loskaista. Kuvituksesta hän totesi, että pakkasta ei taida olla paljoa, kun kuvaajilla on paljaat kädet, sataa suuria lumihiutaleita ja on lunta niin paljon, että voi hiihdellä. Luukku 8 löytyikin hiihtäjän repusta ja juontajan ihmeteltyä ketä kissa vahtii (kissakin oli oma luukkunsa, jota ei oltu vielä avattu) ja kenen häntä repussa roikkuu. Luukun alta löytyi nukkuva hiiri, johon sitte tuli ääniefektinä kuorsausta. Sen jälkeen vasta alkoi tämä varsinainen sisältö, eli muumit.


Kuitenkin edelliseen jaksoon nähden tällä kertaa tapahtuu vähän enemmän. Tai ainakin itse lapsena pidin tästä jaksosta. Muumipeikon ilmalento oli hauskaa katseltavaa niin visuaalisesti että auditiivisesti. Tom Pöysti vetää tässä aivan täysillä ja voittaa ruotsidubin hiljaisuuden 6-0.


Mutta sitten uimahuoneessa tulee harvinaisesti epäsynkkausta äänien kanssa. Ääninäytteet tuntuvat tulevan etuajassa hahmojen heiluntaan nähden, kunnes Tuutikki alkaa kertomaan mitä Hemulin kanssa kävi pienen valheen jälkeen. Itsellä ei ole täysin tarkkoja muistikuvia, miten kasetilla tämä kohta meni, mutta ei ole yhtään takuuta siitä, että oliko epäsynkkausta korjattu mitenkään.


Näin loppuun voinee sitten toistaa, että muita alkujuontoja kasettiin ei ole tallennettu syystä taikka toisesta. Ainut poikkeus on jostain myöhemmästä jaksosta, en muista missä, mutta siinä nähdään vain tirpan kylvettävän jalkojaan saavissa. Mitään muita alkupuheita ei löydykään.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti